Godt lederskab er nøglen til succes

Hvordan skaber man en atmosfære, hvor de ansatte trives, hvor de arbejder for hinanden, og hvor de er villige til at gøre den ekstra indsats, der skal til, for at virksomheden kan øge sin omsætning? Hvis man havde svaret på det, ville man sandsynligvis være mangemilliardær og aldrig behøve at arbejde en dag mere i sit liv. Det oplagte svar er nemlig, at der ikke findes noget oplagt svar. For at forstå det er man nødt til at være bevidst om, at alle grupper er forskellige og sammensat på forskellige måder.

Det betyder, at man som leder er nødt til at tilpasse sit lederskab og lære den enkelte gruppe at kende. At gå ind i en gruppe og kommandere, råbe og skrige og vifte om sig med trusler og belønninger kan godt fungere. Men det kan også ende som en katastrofe.

Måske har den pågældende gruppe behov for en blødere chef og et mere ydmygt lederskab, hvor alle har mulighed for at komme med forslag, sige deres mening og i fællesskab finde den rigtige vej. Som chef skal man have forskellige nøgler og være lidt af en kamæleon og menneskekender for at ramme rigtigt. Det er noget, man kan lære.

Tag en lederuddannelse

Bliver man født som leder? I sportens verden taler man jo om, at nogle spillere er født til at føre deres hold til medaljer, for eksempel inden for fodbold. Efter vores mening passer det nok ikke helt. Man kan måske være født med visse egenskaber, som giver én bedre forudsætninger for at fungere som chef i en virksomhed. Men ligesom med så meget andet er det noget, der kræver øvelse. Ingen opnår noget uden at lære det grundlæggende, finpudse deres evner og afprøve tingene i praksis.

Derfor er man nødt til at fordybe sig i lederskab som emne og tage en lederuddannelse. Sådan et forløb fjerner de skarpe kanter, som mange har (man er måske lidt for ambitiøs og ikke så god til at lytte til andre), og lærer dig, hvordan forskellige situationer og problemer kan løses – både teoretisk og praktisk. Dels får man en mentor, som følger med på ens rejse, og dels arbejder man i grupper sammen med andre kommende chefer og ledere.

I mange tilfælde kan man gennemføre en lederuddannelse parallelt med sit arbejde, hvilket gør overgangen til den nye rolle nemmere. Hvis du som virksomhedsejer for eksempel vil rekruttere din næste chef internt, kan vedkommende tage en lederuddannelse uden at skulle gå alt for meget ned i arbejdstid.